Natur

Tillgång till vattnet och naturen är viktig för oss i Sigtuna. Hit söker vi oss för bad, fiske, kanoting och strandpromenader. Och så snart isen lagt sig är det dags att ta fram långfärdsskridskorna. Redan för 20 år sedan grundades naturskolan i Sigtuna och det 10:e naturreservatet har just invigts. Hos oss är det aldrig längre än 10 minuter till ett grönområde.

En tredjedel av Sigtunas yta är landsbygd, och den värnar vi om. Dessutom är Sigtuna en ekokommun, en Fairtrade city och den enda kommun som har utsetts till ”årets djurvän” av Svenska Djurskyddsföreningen. Utmärkelsen fick Sigtuna 2014 för sin kamp att få ställa krav på etisk djurhållning vid offentlig upphandling.

Även Sigtunas näringsliv värnar om hållbarhet. Sedan 2009 samarbetar besöksnäringen i Sigtuna kring hållbar utveckling utifrån en gemensam vision – att tillsammans göra skillnad. Tillsammans har man skapat en hållbarhetsplan kring miljöfrågor och utarbetat en rad förutsättningar för gröna möten. I december 2014 hamnade destinationen Sigtuna på Green Destinations lista Sustainable Destinations Global Top 100. Läs gärna mer om arbetet här.