Banandräkt och Fairtrade-challenge

Idag kan vi inte låta bli att dela med oss av ett inlägg skrivet av Emma Johansson i What´s Happening Arlanda. Underbart att läsa om hur FN-föreningen på Arlandagymnasiet arbetar och engagemanget i Fair trade.

”Torsdagen den 15 oktober var Café Nyfiket på Arlandagymnasiet med i årets Fairtrade-challenge. Denna utmaning är enkel och går ut på att uppmuntra fler människor runt om i landet till att välja Fairtrade märkta varor och viken skillnad det kan göra. Det var i samarbete med FN-föreningen de även valde att skänka hälften av inkomsten från kaffeförsäljningen under dagen till organisationen Flicka. Organisationen Flicka jobbar för flickors rättigheter och möjligheter i världen. De hjälper även kampen emot kvinnlig könsstympning, våld och övergrepp som pågår runt om i världen.

Det var många som deltog i fikautmaningen runt om i Sverige och Jonatan Andersson, lärarkandidat på skolan, är engagerad i Fairtrade även andra dagar om året. Han berättar att det var av en slump han blev tillfrågad att under Vikingarännet 2011 stå i en banandräkt och dela ut Fairtrademärkta varor till de flåsande skridskoåkarna. Han visste egentligen inte vad de var han kampanjade för till en början men gick senare en ambassadörsutbildning på ABF i Märsta. Sedan dess har han vart aktiv och idag så gör han mer än att bara stå i banandräkt, han håller föreläsningar på skolor och för ungdomspolitiska förbund. Jonatan delar budskapet och informerar fler människor om varför Fairtrade finns, varför det behövs, vad det gör för skillnad och vad vi kan göra här.

Idag har Fairtrade stor betydelse för Jonatan och han berättar att som konsument här i Sverige och västvärlden betyder det mycket att veta att produktionen har gått till på ett bra sätt. Att även de längst bort i tillverkningen som faktiskt producerat varan har schysta arbetsvillkor, inget barnarbete har förekommit och de får lön för det arbete de utför. Han tycker det är fantastiskt bra att Café Nyfiket deltagit i denna Fairtrade-challenge, och uppskattar att fler får upp ögonen för detta och kanske även själva väljer att engagera sig. Han tipsar om ambassadörsutbildningen som Sigtuna håller i varje år om man själv skulle vilja hålla föreläsningar, utbilda andra om detta eller om banandräkten låter intressant? Fast bara att välja Fairtrademärkta varor när du ska göra ditt val i matbutiken är ett otroligt bra initiativ.”

Lämna en kommentar