Lilla Litteraturfestivalen bjuder på läslust

På lördag är det dags för Lilla Litteraturfestivalen, en del av Sigtuna Litteraturfestival som pågår 22-23 augusti. På Sigtuna bibliotek och Sigtuna Museum bjuds det på äventyr, skapande och historia. Kända barnboksförfattare och illustratörer kommer att finnas på plats, liksom läshundarna Nova, Luna, Milou och Muffins. Den som vill får också lära sig att teckna egna serier, göra sin egen bok och gå på deckarjakt.

I år är det fjärde året som Sigtuna Litteraturfestival arrangeras. Festivalen bjuder på två dagar av författarsamtal, boksigneringar och utställningar. Dessutom har barn och unga ett eget festivalprogram under lördagen, och det är fri entré för alla under 15 år.
Lilla litteraturfestivalen pågår endast under lördagen och är en dag för barn och unga i alla åldrar, och för deras föräldrar.
– De som ännu inte kan läsa själva tar ju del av litteraturen på andra sätt. För de yngre blir det sagofigurs-charader. De kommer att få busa loss ordentligt. Meningen är att de ska härma olika figurer och gissa. Kanske att jag får börja för att de sen ska våga ta över. Jag har i alla fall övat varje dag på olika figurer, men kan såklart inte avslöja vilka det blir nu för det är hemligt. Det ska ju barnen gissa på lördag, säger barnbibliotekarien Linnéa Rodin.

Skapa ihop med kända författare

Jujja Wieslander, skaparen av den omtyckta sagokon Mamma Mu, kommer till Sigtuna Museum för att låta kreativiteten flöda fritt bland trä, bark, pinnar och papper. Stora som små får vara med och, tillsammans med henne och flera andra av författarna och illustratörerna från Svenska Barnboksakademin, skapa och fantisera.
Nål och tråd kommer också att finnas, för den som vill prova på att göra sin egen bok genom orientaliskt bokbinderi.

Upptäcktsfärd i Sigtuna stad

– För den som vill ha lite äventyr och få upp ögonen för den lokala historien är stadsvandringen en kul aktivitet. Vi träffas utanför Sigtuna museum och går på upptäcktsfärd i Sigtuna stad i ungefär 45 minuter. Jag kommer att berätta anekdoter som levandegör de olika platserna längs promenaden, som till exempel nyckelgömman i Rådhuset. Vår vandring bygger på min och Eva Söderbergs bok ”Upptäck Sigtunas historia med barnen”, berättar kulturpedagogen Anna Hedberg, som kommer att leda stadsvandringen.

”Vansinnigt spännande”

Sigtuna bibliotek får också besök av författaren Katarina Mazetti, som kommer för att prata om sina böcker om de fyra kusinerna Karlsson och deras äventyr. Därefter ordnas en deckarjakt där deltagarna får gå i Kusinerna Karlssons fotspår.
– Jag ser också väldigt mycket fram emot att lyssna på Martin Olczak, en av de mest populära barnförfattarna vi har just nu. Han kommer till Sigtuna bibliotek och berättar om sina böcker om Jack. De här böckerna är vansinnigt spännande och lånas verkligen hela tiden, tipsar Linnéa Rodin, barnbibliotekarie.

Se alla spännande programpunkter här.

Nyfiken på mer? Läs mer här på sigtunalitteraturfestival.se

Med cirka 70 programpunkter bjuder Sigtuna Litteraturfestival in till en läsfest med ordets kraft i centrum. En rad aktuella internationella och svenska författare deltar såsom Masha Gessen, Dorthe Nors, Kerstin Ekman, Agneta Pleijel, Håkan Nesser, Lena Andersson, Kristina Kappelin och Elin Lucassi. 

Lämna en kommentar